Main Page

From HackerSpace Dordrecht Wiki
Jump to navigation Jump to search

HackerSpace Dordrecht

Hoe dichter bij Dordt, hoe Hacker het wordt!

Doe mee (nu!)

Er zijn al een flink aantal geinteresseerden, maar we zoeken er nog meer. Je kunt meepraten op IRC (freenode #Hackstream) via je eigen client of via de webchat.

Wil je een account voor de wiki? Vraag het even op het IRC-kanaal.

Actueel

  • Er komt weer een excursie aan naar een andere hackerspace, dit keer zijn we uitgenodigd bij NURDspace! Zie voor opgave de Excursies-pagina (Iets uitgesteld)
  • Volgende Meeting Heel binnenkort in onze nieuwe space!, info volgt hier asap voor meer informatie ga naar het IRC channel.
  • We hebben een naam en een ruimte, de zoektocht werd deels beschreven op de "Hackerspace Oprichten"-pagina

Vorige bijeenkomsten

Er zijn al een aantal bijeenkomsten ("Metameetings") geweest:

Ook als je daar niet bij was, ben je op de volgende bijeenkomst van harte welkom! We hebben iedere 2 weken een nieuwe bijeenkomst.

Algemene info

Wat is een hackerspace?

Een hackerspace is een ruimte waar hackers samenkomen om te werken aan projecten, te praten over waar ze mee bezig zijn en wat ze drijft en gewoon 'te zijn'. In een hackerspace zijn faciliteiten beschikbaar zoals gereedschap (schroevendraaiers, soldeerapparaten, werkbanken), machines (3d-printers, lasercutters, scopes) maar ook een gezellige ruimte om te chillen, een keuken om samen te koken en soms een ruimte buiten waar bijvoorbeeld de BBQ aangestoken kan worden.

Wat is een hacker?

Een hacker is iemand die met techniek op creatieve manier met techniek omgaat en daarmee oplossingen verzint waar je misschien op het eerste gezicht niet aan gedacht had. Hackers hebben een zeer 'open mind' waardoor ze anderen de ruimte geven om te experimenteren of anders te zijn, niet alleen op het vlak van techniek maar op alle facetten van het leven.

Hackerprojecten

Omdat je met techniek (computers, elektronica, software) heel veel verschillende dingen kunt doen zonder veel fysieke ruimte te verzetten is dit een geliefd onderwerp bij hackers. Zo kun je bijvoorbeeld met kleine computertjes (arduino's, raspberry pi's, esp32's) al snel een toepassing maken om bijvoorbeeld deuren open te maken (doorduino), fijnstof in de lucht te meten of ventilatoren aan te sturen. Maar je kunt er ook mooie dingen mee maken, zoals led-cubes en led-banners of een 3d-geprinte omhuizing voor je deurbel of camera.

Hackerprojecten in de hackerspace

In een hackerspace komen hackers samen om aan projecten te werken. Het maakt het werken aan een project leuker als je het samen kunt doen en je kunt door samen te werken ook gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. Daardoor kiezen veel hackers (kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen) er voor om in een hackerspace samen te komen om samen aan een project te werken.

Gezellige hackerspace

Een hackerspace is naast een plek om aan projecten te werken ook een hele gezellige plek om gelijkgestemden of juist andersdenkenden te ontmoeten en te praten over de wereld en wat daarin gebeurt. Veel besproken onderwerpen zijn bijvoorbeeld, privacy, cameratoezicht, raketlanceringen, foodhacks, robots, electrische scooters, batterijontwerp, badges.

Andere hackerspaces

Er zijn al 13 goed lopende spaces in Nederland, sommigen bestaan al tien jaar en er zijn er met ruim 100 deelnemers. Deze spaces hebben gemeen dat er altijd bezocht mag worden, dat er veel meedoen aan het "Weekend van de wetenschap" en dat er een jaarlijkse open dag is rond het paasweekend.

Hackerevent

Iedere 4 jaar (de eerstvolgende keer is dat in 2021) wordt er in Nederland een groot hackerevent georganiseerd. Dit is een soort hacker-camping, waar duizenden hackers uit Nederland en van de hele wereld samen komen om elkaars projecten te tonen en samen naar presentaties te kijken. Op zo'n event is ook een speciale 'family-zone' waar gezinnen met kinderen komen, maar het hele event is toegankelijk voor alle leeftijden.

Computersecurity

De meeste mensen in Nederland kennen het woord 'hacker' als 'iemand die op computers inbreekt om er zelf beter van te worden', maar met inbreken voor eigengewin heeft een hackerspace niets te maken. Als hackers uit een hackerspace een beveiliging proberen te kraken, is dat doorgaans met de bedoeling om de beveiliging juist te verbeteren, door bijvoorbeeld het probleem te melden aan de leverancier.